Artikkeli

Toi­mit­ta­ja San­na Ke­kä­läi­nen

Ku­vau­sa­vus­ta­ja Jaa­na To­lo­nen

Ku­vat Fa­bi­an Björk

Vii­ni­suo­si­tuk­set Sari Sirén

Glögissä ja etikassa marinoidut päärynät

Glögillä ja etikalla marinoidut päärynät sopivat juusto­tar­jot­timen maukkaaksi lisäkkeeksi.

8 an­nos­ta

Ai­ne­so­sat:

 5 dl vet­tä

3 dl sii­de­ri­vii­nie­tik­kaa

2 dl val­kois­ta glö­giä

2 dl so­ke­ria

2 ka­ne­li­tan­koa

10 nei­lik­kaa

1 rkl si­na­pin­sie­me­niä

8 pien­tä pää­ry­nää

Näin val­mis­tat pää­ry­nät:

1. Mit­taa vesi, vii­nie­tik­ka, glögi, so­ke­ri ja maus­teet kat­ti­laan. An­na se­ok­sen läm­me­tä vä­lil­lä se­koi­tel­len, kun­nes so­ke­ri su­laa.

2. Kuo­ri pää­ry­nät. Lai­ta pää­ry­nät lie­meen. Kei­tä noin 25 mi­nuut­tia tai kun­nes pää­ry­nät ovat peh­me­äh­kö­jä.

3. Ota pää­ry­nät pois lie­mes­tä. Kei­tä lien­tä ko­koon, kun­nes sitä on jäl­jel­lä 6 dl. Ota kat­ti­la pois hel­lal­ta.

4. Hal­kai­se pää­ry­nät. Pois­ta sie­men­ko­ta me­lo­ni­rau­dal­la tai pie­nel­lä lu­si­kal­la. Lai­ta pää­ry­nät lie­meen ja an­na nii­den jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sik­si. Lai­ta vii­le­ään. Pää­ry­nät säi­ly­vät noin vii­kon jää­kaa­pis­sa. Tar­joa juus­to­jen, esi­mer­kik­si stil­to­nin, kans­sa.

Vii­ni­suo­si­tus: Tum­ma­he­del­mäi­nen ja ma­ke­an luu­mui­nen Fer­rei­ra Late Bot­t­led Vin­ta­ge Port 2011, Por­tu­ga­li 9,99 e 0,375 l tai me­he­vän he­del­mäi­nen Ver­roc­c­hio Ama­ro­ne del­la Val­po­li­cel­la Clas­si­co 2012, Ita­lia, 29,90 e.

Lue myös:

In­ki­vää­ri­pää­ry­nät

Kir­peä luu­mu-pää­ry­nä­kom­pot­ti

Glö­gi­pää­ry­nät suk­laa­ka­kus­sa